Bu Yazı TOG Tablosu İsteyenlere Gelsin…

Bu Yazı TOG Tablosu İsteyenlere Gelsin…

Bu Yazı TOG Tablosu İsteyenlere Gelsin…

Bir “taktik maktik yok, bam bam bam…” yazısıyla karşınızdayım. :) 

Çünkü bu yazıda aradığınız TOG tablosunu bulamayacaksınız, ama aradığınız cevapları alacaksınız; bana güvenin… 

Ama tablo yok, o konuda anlaşalım… Aslında ilk sene vardı, geçen sene kaldırdık.

Çünkü ‘istisna’ diye bir gerçek var. %1-2’ye giren, bünye itibari ile genele uymayan çocukların anne-babalarını tablo ile yanlış yönlendirmek istemedik.

Israrla “arayın, konuşalım…” dedik.

Hâlâ da aklına takılanlar için telefonla görüşmeyi tavsiye ediyoruz.

Yine de genelgeçer şeylerden bahsedelim.

Örneğin, “Kaç derecede hangi TOG değerindeki uyku tulumu kullanılır?” ya da “İç kıyafet olarak ne giydirmeliyim?” gibi…

3. yılın sonunda gönül rahatlığıyla aşağıdaki bilgileri verebiliyorum, huzurluyum:

Ülkemizde 1 TOG polar uyku tulumları ekim-mayıs ayları aralığında 19-25 derece aralığında; 0,5 TOG uyku tulumları mayıs-ekim aralığında 26 ve üzeri derecelerde ideal kullanılıyor. (Yaşanılan şehre göre aylar 1 ay öne – arkaya oynayabilir.) Oda sıcaklıklarımız sonbahar ve kışın ortalama 20-24 derecelerde oluyor, aslında önerilen derece 22… Eğer sizin de oda sıcaklığınız bu derece aralığındaysa(19-25) ve çocuğunuz bünye itibari ile aşırı ve çabuk terlemiyorsa hiç düşünmeyin, çünkü siz çocuğunuzda 1 TOG polar uyku tulumu kullanmalısınız.

1 TOG polar uyku tulumları için internet sitemizden Baykuş, Tren, Tilki, Fil, Kamyon ve Köpek modellerine bakabilirsiniz.

Eğer “istisna” olarak tanımladığımız, bünyesi gereği aşırı terleyen bir çocuğunuz varsa, ben olsam size şu soruları sorardım:

  1. Daha önce uyku tulumu kullandınız mı? Kullandığınız uyku tulumu kollu ve/veya dolgulu muydu? TOG derecesini biliyor musunuz?

Çünkü eğer cevabınız “evet” ise muhtemelen çocuğunuz normal bir çocuk ama daha önce yanlış seçim bir uyku tulumu kullandığı için terleme sorunu olmuş. Kollu ve dolgulu, TOG değeri 1- 1,5’tan yüksek uyku tulumları bizim oda sıcaklıklarımıza uygun değil ve çocukların bu tulumlarla terlememe ihtimalleri maalesef yok…

  1. Çocuğunuz uyumadığı zamanlarda da bünye itibari ile çok çabuk terleyen bir çocuk mu?

Bazı çocuklar çabuk terliyor ve onların bünyesi için bu normal. Aslında hepimiz böyleyiz: Kimimiz soğuğa dayanamıyor, kimimiz sıcağı sevmiyor… Herkesi kendi bünyesi ile değerlendirmek lazım. Bu yüzden böyle normalde de çabuk ve çok terleyen  çocuklara biz kışın 0,5 TOG ince uyku tulumu öneriyoruz ve genelde yeterli geliyor… Ve tablo koymayışımızın sebebi de işte bu çocuklar 

Peki iç kıyafet olarak ne giydireceğiz?

Katmanlayacağız…

Katmanlamak: İç kıyafetini mevsim ve oda sıcaklığına göre arttırıp azaltarak ideal kıyafet dengesini bulmak…

Eylül sonu gibi önce yarım kollu ile başlıyoruz kullanmaya… Ekim ayında havalar biraz daha soğuduğunda uzun kollu üst- uzun alta geçiyoruz.  Kış kışlığını gösterince içine atlet giyecek; belki yeni yıl gibi bir tık daha kalın pijama tercih edecek. Kıştan yaza geçerkenki versiyon için de bu sıralamanın tam tersini uyguluyoruz…  Farkındaysanız özellikle oda sıcaklığına göre kesin bilgi vermekten kaçındım. Çünkü burada da insan faktörü devreye giriyor ve kesinlik hükmünü kaybediyor… Çocuğunuzda 1-2 gün deneyerek ona en uygun iç kıyafeti bulmalısınız. Terliyor mu? Bir katman eksiltin. Üşüdüğünü mü düşünüyorsunuz? (Ama asla kollarından, yüzünden kontrol etmiyoruz; göğüs kısmından kontrol ediyoruz.) Bir katman ekleyin. Kullanan ebeveynler iyi biliyor; 1-2 gün deneyince her şey açıklığa kavuşuyor. Hatta kullanan anne-babalar bu yazıyı okuyorsa, yazının altına yorum yazarlarsa belki daha da aydınlatcı olur… 

Bu yazıyla bir tablodan fazlasını sunduğumu düşünüyorum.  Yine de karar vermekte zorlanıyorsanız iletişime geçin, yardımcı olalım. Canlı tablo olarak hep buradayız… Hep sizin yanınızda; HALO’nun da hep arkasında…

Sevgiler,

Ayşin